Vera Lynn - We'll Meet Again (1940)

Joseph Vincent Del Torto

1925 - 1945

Joseph V. Del Torto

ID : 32940850
In dienst vanuit : New York
Rang : Sergeant

Afdeling : U.S. Army Air Force
615th Bomber Squadron, 401st Bomber Group, Heavy

Gestorven : Vrijdag 16 Febr. 1945
Begraven in : Netherlands American Cemetery
Locatie : Margraten, Nederland
Vak : K Rij : 16 Graf : 8

Medailles : The Purple Heart

  Joseph V. Del Torto is in Poughkeepsie (Dutches) New York geboren in 1925.
In 1943 studeerde hij af aan de Poughkeepsie Highschool waar hij zeer actief was
bij het football team en een lid was van de cheerleaders ploeg.

Hij was ook een actief lid van de St Peter's Boy Scouting en van de Holy name society van de Mt. Carmel kerk


Foto uit het jaarboek van de Poughkeepsie Highschool 1943

Joseph V. Del Torto 30 Lent street
Treasurer 1 ; G. O. Representative 2; G. O. Alternate 3;
Cheer Leader 1. 2; Football 2. 3. 4.

Quiet Joe with a pleasant grin Is sure some pretty girl to win.

Hij was ook werkzaam bij het restaurant van Smith Brothers in Poughkeepsie, N.Y.

Hij ging op 13 Juli 1943 in dienst. Hij trainde op Scott Field, Arizona, en Colby college in Nashville, Tennessee.

Zo kwam hij in Januari 1945 terecht in Engeland bij het RAF vliegveld Deenethorpe. Hij was toen 19 jaar oud.

RAF Deenethorp ligt ca 120 km ten noorden van Londen in Northamptonshire. Dit vliegveld opende in 1943 en stond bekend als USAAF Station 128. Ze vlogen 255 missies en verloren 95 B-17 tussen December 1943 en Juni 1945.

Hij vloog in de crew van 1st Lt. Hansen als radio operator.De radio operator

Joseph's taak aan boord van de Maid to Order was dus , Radio operator.


Een radio operator had een zeer belangrijke baan in het vliegtuig. Ze moesten morse codes leren om het werk te doen. Een radio operator assisteerde de navigator, hield rapporten bij over hun positie, en hielden een logboek bij van de hele missie.

Maar tijdens de missies konden de radio operators de radio niet gebruiken, uit angst dat het gesprek kon worden opgevangen door de Duitsers.

De radio operator had nog meer taken zoals het fotograferen van doelen tijdens het vliegen en soms moesten ze ook fungeren als gunner of EHBO

Joseph moest 16 februari 1945 voor de eerste keer vliegen, omdat de oorspronkelijke radio operator (Ferguson) ziek was, het werd zijn eerste vlucht. Opdracht van de bewuste dag was om een olieraffinaderij en spoorwegen in Gelsenkirchen te bombarderen. Het vliegtuig werd door Duits atweergeschut (flak) in de rechtervleugel getroffe.

Op de terugvlucht naar de basis Deenethorpe in Engeland, verloor het toestel brandstof en de vleugel vatte vlam. Men keerde 180° om niet in het IJsselmeer te moeten landen en daarom zijn de bemanningsleden in en om Dedemsvaart met hun parachute geland.

Het vuur breidde zich snel uit. De bemanning moest het vliegtuig verlaten. Hierbij verloren drie van de bemanningsleden het leven.

Brunson en Del Torto konden niet op tijd het toestel verlaten. Hansen is wel gesprongen maar zijn parachute werd door een brandend wrakstuk geraakt.


Alles over de vlucht van de " Maid to Order " en de fatale afloop lees je via de onderstaande links.
Het volgende verslag stond in de Dedemsvaartse Courant van 17 februari 1995.Vrij van school

Wie kan het zich niet voorstellen, jongens van bijna twaalf jaar die op een ochtend naar school lopen en daar een Duitse soldaat voor de deur aantreffen, de school gesloten, geen toegang, VRIJ! Ik liep normaal een uur van Sluis 7 waar wij woonden, naar de Katholieke school, de dag dat wij vrij kregen was ik in een half uur weer thuis.

Ondanks de zware klompen was de weg naar huis zo afgelegd, de vrijheid tegemoet. Voor ons jongens brak een heerlijke tijd aan, wij baggerden de hele dag in de omgeving rond, op het "diekie" vuurtje stoken. Dat was ook wat Redder met enkele kameraden deed op de zestiende februari 1945. Ik weet nog goed dat ik naar de lucht keek, er werd zoveel gevlogen dat we er eigenlijk geen aandacht meer aan besteedden.

Opeens zag ik een paar rookwolken, dat bleken parachutes te zijn, die langzaam naar het noordoosten dreven. In een keer kwam dat vliegtuig naar beneden zetten. Een enorm gegier van de motoren , een immens gebulder. Het toestel schoot zo naar beneden het Colenbrandersbos in. Een enorme klap, een grote stofwolk en daarna rook van het brandende wrak. Ik aarzelde geen moment, ik moest er naar toe.

Gevaarlijk

De jonge Redder rende via het sluisbruggetje in twintig minuten naar het brandende wrak. Onderweg kwamen we een complete uitrusting tegen, een rugzak. Iedereen begon er aan te trekken, een broek een windjack, alles werd meegenomen. Ik pakte een boek en nam het mee. Ook bij het wrak wisten de jongens uit de omgeving niet, hoe snel ze aan het slepen moesten.  Een stuk van een mitrailleur en munitie. Ik had het bij me, toen er Duitsers aankwamen. Ik heb het verborgen in een sloot. Later vond ik het niet meer terug. Jammer vond ik dat toen, nu denk ik gelukkig maar.

1946. Johan Redder, zittend op wrakstukken van de Maid to Order. Achter het huis, Tottenhamstraat 58Sgt. Del Torto vermist in actie.


Mr. en Mrs Tossel Del Torto , 30 Lent street, kregen gisteren te horen dat hun zoon, Sergeant Joseph Del Torto, sinds 16 Febr. vermist word na een actie boven Duitsland. Meer hierover wordt vermeld als het bekend wordt, zo zegt het telegram van het oorlog departement. Hij diende bij de luchtmacht als radio-operator, en ging in Juli 1943 in dienst.

Hij kreeg zijn training op het Colby college te Nashville, Tenn. en Uma Arizona. In Januari 1945 ging hij overzee.

Hij is afgestudeerd van de St. Mary`s School en van de Poughkeepsie High School alwaar hij meespeelde met het Football team en een lid was van de cheerleader squad.

Een lid van de St. Peter`s Boy Scout troop en van de Holy Name society of Mt. Carmel church. Sergeant Del Torto was werkzaam bij Smith brothers restaurant voordat hij in dienst ging.
Joseph V. Del Torto en Wade T. Brunson zijn dinsdag 20 februari op het Protestante kerkhof in Hardenberg begraven.

Ze zijn herbegraven in Margraten op 9 november 1945.

Joseph op Plot VV - 266

Wade op Plot VV - 265.

Ernest Hansen is 18 februari in Dedemsvaart op begraafplaats Achterveld begraven in een eregraf.

Op 2 maart 1946 werd hij overgebracht naar Margraten op:
plot BBB - 61

En werd Zaterdag 29 januari 1949 om 13.30 uur begraven in Eureka California op de Ocean View Cemetery

Joseph ligt nu begraven in
Vak: K , Rij: 16 , Graf: 8.

Wade ligt in
Vak: B , Rij: 10 , Graf: 1
Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door hulp van:

Lynn K. Lucas
Local History Librarian
Poughkeepsie, NY

Maar mijn grootste dank gaat uit naar:

Herman Redder

Want zonder zijn hulp zou de nagedachtenis van de mannen van de Maid to Order
verloren zijn gegaan en had ik dit nooit kunnen maken.Als U nog vragen , opmerkingen of aanvulling heeft , mail me gerust
of laat een berichtje achter in het gastenboek

Top